Heroïne

Wat is heroïne?

Uit het melksap van de papaverplant wordt opium gemaakt, daar wordt morfine uit gehaald en in een laboratorium kunnen ze van morfine heroïne maken. De heroïne die wordt verkocht is praktisch altijd vermengd met andere stoffen zoals paracetamol, stophoest, zetmeel of cafeïne. Heroïne wordt vaak gespoten (in een ader) of verwarmt waardoor er dampen vanaf komen die dan met een kokertje worden opgezogen (chinezen). Heroïne is te koop van grof wit poeder tot geelbruine brokjes. Een andere naam voor heroïne is ‘smack’.

Hoe voelt het als je heroïne gebruikt?

Lichamelijk:

Je ademhaling en hartslag worden langzamer, je lichaamstemperatuur wordt iets lager.

Je pupillen worden heel klein als speldenknopjes.

Je darmen gaan minder werken en je krijgt minder zin in seks.

Je kunt misselijk worden en gaan braken, hoofdpijn krijgen, duizelig worden, jeuk krijgen en een ‘vreemd’ gevoel in je hoofd.

Geestelijk:

Je voelt je helemaal verdoofd (flash), je voelt geen pijn, verdriet, angst, honger of kou.

Je wordt heel ontspannen, maar ook heel onverschillig, de buitenwereld boeit je niet meer.

Je bent alleen nog met jezelf bezig en het lijkt alsof je slaapt.

Wat gebeurt er als je vaak heroïne gebruikt?

Heroïne is heel verslavend. Wanneer je wilt stoppen wordt je ziek en beroerd.

Ook krijg je buikkrampen, pijn in je armen en benen. Je kunt gaan braken en diarree krijgen.

Al deze klachten gaan weer weg als je een nieuwe shot heroïne neemt, alleen heb je steeds meer nodig om hetzelfde te voelen. Zonder heroïne voel je je niet meer goed en je bent steeds bezig om aan geld te komen om weer heroïne te kunnen kopen.

Wanneer je wilt stoppen (afkicken) met heroïne duurt het 7 tot 10 dagen voordat deze klachten weg zijn. Meestal lukt dat niet in je eentje en heb je hulp nodig van een arts.

Wat zijn de risico’s als je heroïne gebruikt?

Heroïne wordt gezien als een drug voor ‘losers’, je slaapt vaak op straat, je bent ondervoed en je verwaarloost jezelf, je merkt vaak te laat dat je ziek bent, je krijgt snel te maken met geweld. Je gebruikt smerige naalden waardoor je sneller een infectie of ontsteking oploopt, zoals hepatitis B of C, ontsteking aan je lever, HIV besmetting – AIDS.

Je gaat sneller dood door een overdosis, longproblemen, kanker, hart- en vaatziekten.

Bij meisjes wordt de menstruatie onregelmatig, waardoor ze vaak niet merken dat ze zwanger zijn. De baby’s worden dan geboren met afkickverschijnselen en hebben direct hulp van een arts nodig.

Terug naar drugs in Nijkerk