Coca´ne

 

Wat is coca´ne?

Coca´ne (coke) wordt gemaakt uit de bladeren van de cocaplant.

Het is te koop als wit poeder en meestal wordt het via de neus opgesnoven. Vaak wordt het vermengd met iets anders zoals bijvoorbeeld bakpoeder, zodat de dealers er meer aan verdienen. Je weet dus nooit zeker wat je koopt en je kunt er hartstikke beroerd van worden.

Coca´ne is een illegale harddrug en verboden.

 

Hoe voelt het als je coca´ne gebruikt?

Lichamelijk:

Je hart gaat sneller werken en je bloeddruk wordt hoger, waardoor je hartklachten (hartaanval, hartritmestoornissen) kan krijgen.

Je krijgt grote pupillen, ja kan gaan zweten, misselijk worden en braken.

Je kunt rillingen krijgen, ademproblemen, in coma raken.

Op de lange duur kan je neusvlies beschadigd raken door het snuiven.

Je voelt je niet meer moe, je hebt geen hongergevoel en je voelt minder pijn.

Geestelijk:

Je krijgt meer energie, je kunt meer zin in seks krijgen, maar kan je plotseling bang worden, prikkelbaar, in de war raken en epileptische aanvallen krijgen.

Je kunt in een betere stemming komen, alsof je de hele wereld aan kan.

Je voelt je vrolijker, opgewekter en het lijkt alsof je meer zelfvertrouwen krijgt.

 

Is coca´ne verslavend?

Coca´ne is geestelijk verslavend. Daar wordt mee bedoeld dat je steeds meer zin in coca´ne krijgt en je niet meer lekker kan voelen zonder. Als je iets wilt gaan doen wat je niet durft of tegenop ziet, dan kun je je dat vaak niet meer zonder coca´ne doen, dan ben je er helemaal afhankelijk van geworden. Maar als je vaak gebruikt kan krijg je het tegenover gestelde, je gaat je steeds onzekerder voelen en daardoor wordt het heel moeilijk om te stoppen met coca´ne en ben je binnen de kortste keer verslaafd. Ook kan je bij langdurig gebruik overmoedig en in gevaarlijke toestanden terecht komen. Zin in seks heb je al helemaal niet meer als je lang coca´ne gebruikt.

 

Coca´ne is duur en hoe moet je aan dat geld komen? Je gaat liegen, bedriegen, stelen, alles om maar te kunnen gebruiken. Daardoor krijg je ruzie met alle mensen om je heen die van je houden. Je kunt vaak niet meer thuis blijven wonen en gaat zwerven van de ÚÚn naar de ander. Coca´ne geeft je het gevoel dat je alles onder controle hebt, maar dat is niet zo, dat is schijn, je hebt het alleen niet in de gaten.

 

Wat gebeurt er als je stopt met coca´ne?

Meestal wordt je depressief en zie het niet meer zitten als je stopt. Je krijgt een slechte stemming, alles lijkt grauw, je wordt angstig en je voelt je uitgeput. Het kan zijn dat je het niet meer ziet zitten en zelfmoord wilt plegen.

 

Terug naar Drugs in Nijkerk