C:\Documents and Settings\Groffen\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\ZYHFJYCX\logo MM.JPG Nederland

www.moedigemoeders-nederland.nl

 

Algemene informatie

 

Druggebruik en het hebben van een verslaving zijn in Nederland geen geaccepteerde zaken. Een verslaving heeft invloed op het gezin, dat door een diep dal gaat en kwetsbaar is. Verslaving heeft negatieve invloed in het verkeer, op het werk, op school, in de studie. Het is één van de veroorzakers van de onbeheersbaar stijgende ziekte- en andere kosten, en van de omvang van criminele activiteiten. Desondanks wordt nog steeds weggekeken om die maatregelen te nemen, die verslavingen veroorzaken en die verslavingen verminderen.

 

Knelpunten Moedige Moeders:

 

-     niet uniforme definiëring van ‘’verslaving’’ voor de behandeling;

-     niet definiëring van ‘’succes’’ in verslavingsbehandeling, klinisch, ambulant;

-     ontbreken van resultaat cijfers, per GGZ-instelling, per

      verslavingsprogramma, per jaar;

-     in-transparante kosten van verslavingsprogramma’s algemeen, aan betrokkenen;

-     in-transparante kosten van verslavingsprogramma’s justitieel, aan betrokkenen;

-     ontbreken van instrumenten die duur van de DBC en succes van de behandeling

      meten;

-     ontbreken van inhoudelijke internationale contacten in Europa;

-     hiërarchische structuur van instellingen; in plaats van plat, flexibel, duurzaam,

      sociaal;

-          wegkijken van Justitiële verslavingszorg en Justitie van succesvolle experimenten

            van verslavingsbehandeling in gevangenissen;

-     financiering op basis van inspannings- in plaats resultaatverplichtingen;

-     het ontbreken van de verplichte opname in bepaalde gevallen;

-     de politiek steekt de kop in het zand; -er is veel onkunde en ongeloof;

-     de politiek heeft geen oog voor het effect van de verslaving op de omgeving;

-     Centra van Jeugd en Gezin zijn -weggegooid geld; -mooie gebouwen, -zeer

      beperkt open;

-          GGD heeft geen verstand van drugs. Het is zonde van al het gemeenschapsgeld

      dat daarvoor aan de GGD wordt verstrekt. Dit moet naar instellingen die wel scoren;

-          slechte ervaring met competenties en contactpersonen in professionele settingen (Jeugdzorg, Spirit, Raad van de Kinderbescherming, Gezinsvoogd, politie), die onbereikbaar en of gesloten zijn of steggelen over of de betrokkene onder  Purmerend of Amsterdam valt [=een voorbeeld];

-     ontbrekende gedragscodes bij instellingen aangaande drug- en alcoholgebruik

      en roken;

-     ontbreken van een transparant uitstroombeleid bij instellingen;

-     scherpere preventie om verslaving te voorkomen. Start bij groep 1;

-     meer ingang van Moedige Moeders bij het onderwijs;

-     ontbrekend uniform drugsbeleid in Europa, waarbij Nederland volgt. Buiten

      Nederland wordt veelal gedacht dat in Nederland de drugs zijn gelegaliseerd.

-     aanpakken comazuipen door heel jonge mensen;

-     scherpere preventie alcohol/drugs, inclusief de zogenaamde chemische drugs als

      bijvoorbeeld GHB;

  

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

Moedige Moeders in het land:

Moedige Moeders Volendam
info@moedigemoeders.nl

Moedige Moeders Spakenburg
www.moedigemoedersspakenburg.nl

Moedige Moeders Soest
www.moedigemoederssoest.nl

Moedige Moeders Goeree Overflakee
www.moedigemoedersgo.nl
moedigemoedersgo.hyves.nl
Email: moedigemoedersgo@gmail.com

Moedige Moeders Hoeksche Waard
www.moedigemoedershoekschewaard.nl

Moedige Moeders Dedemsvaart
moedigemoedersdedemsvaart@hotmail.com

Moedige Moeders Aalburg
moedigemoedersaalburg@hotmail.com

Moedige Moeders Rucphen
www.moedigemoeders-gemeenterucphen.nl

De hyves pagina van MM Gemeente Rucphen
http://demoeders.hyves.nl

Moedige Ouders Twente
info@moedigeouderstwente.nl
Moedige Ouders Urk, info@waypoint-urk.nl
Moedige Moeders Den Haag. moedigemoedersdenhaag@gmail.com

Boeken:

Verslaafd (aan je) kind

Auteur: G.J. Kok & Ruud Hansen 

Beschrijving

Wat betekent het als je als moeder ontdekt dat je kind verslaafd is? Hoe ga je om met de leugens, de twijfels en teleurstellingen? Gary Kok (1950) vertelt in Cokepunt hoe haar zoon Ruud meer en meer van haar vervreemdt en ze steeds meer achter de feiten blijkt aan te lopen. Ruud Hansen (1980) verhaalt over de depressies en de druk van de dealer, zijn zelfmoordpoging en het gebruik van geweld. Hoe ging hij om met het schuldgevoel en lukte het hem om clean te blijven? Gary vond dat ze te weinig gehoord werd door de instanties en richtte in 2004 de zelfhulpgroep Moedige Moeders op in haar geboortedorp Volendam. Ze kreeg hiervoor het Nationale Compliment uitgereikt uit handen van Prinses Màxima. In Cokepunt geeft ze inzicht in alles wat kwam kijken bij de verslaving van haar zoon: van de onwetendheid tot de gemeentelijke politiek, van de zorginstellingen tot de schuldsanering.

ISBN 9789077 740125

 

De studie die ‘mijn kind’ heet      

Auteur: Clazien Jacobs

 

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de moeder van Kobus, een vrolijke jongeman die bruist van energie. In zijn vroege jeugd raakt hij door omstandigheden verstrikt in het schimmige wereldje van drank, drugs en verslaving.

 

Van het zonnetje in huis veranderde hij langzamerhand in de vleesgeworden duisternis. Van de grootste onwetende naar een ervaringsdeskundige moeder. Verteld in bundel van korte beschrijvingen van gebeurtenissen gemixt met de nodige dosis zwartgallige humor, die ouders attent maken op het gevaar van alcohol en drugs.

 

Van de bar naar de afkickkliniek, van de gevangenis rechtstreeks naar psychiatrische kliniek en weer terug naar huis. Heb een gelukkig leven.

 

‘Nog steeds vlucht ik af en toe, en wens dat eiland.’

ISBN 9789402 109928

Dagboek van een drugsdode

Auteur: Eddy Veerman

 

Moedige Moeders; tegen wil en dank ervaringsdeskundigen, maar ook pioniers die aan den lijve hebben ondervonden hoe het voelt als je kind kopje onder gaat in de drugsgolf die ons land op het moment overspoelt. Een initiatief ook met Koninklijke erkenning. In 2006 ontving Moedige Moeders Volendam vanwege het aansprekende vrijwilligerswerk uit handen van toenmalig Prinses Maxima 'Het Nationale Compliment'. Aan de wieg stond Gary Kok, moeder van een drugsverslaafde zoon. In 2004 besloot zij het heft in eigen hand te nemen en samenwerking te zoeken met andere moeders die durfden uit te komen voor het drugsprobleem van hun kind. Net als zij en de moeders uit andere gemeenten die later in haar voetsporen traden, waren ze - vaak na de aanvankelijke ontkenning - vooral onwetend. Wat te doen en waar te gaan? Maar ook radeloos, machteloos, moegestreden, opboksend tegen verslavings- zorginstellingen die hun kind niet konden of wilden helpen.

Moederliefde is een kracht die grenzen kan verleggen, maar daardoor ook een valkuil kan zijn. Hoe lang blijf je je kind helpen wanneer het zichzelf niet wil helpen? Wanneer breng je de moed op je kind, ook in zijn of haar eigen belang, liefdevol los te laten? Als vertrouwen en geloven verbleken tot hopen tegen beter weten in en als zelfs dat wegvalt? Als blijkt dat helpen op een bepaald moment juist niet helpt en zelfs averechts werkt?

De verslaafden van deze eeuw zijn minder goed waarneembaar. Maar onder de oppervlakte schuilt een nationaal probleem van gigantische omvang. De oorzaken die eraan ten grondslag liggen, zijn schier eindeloos. "Verslaafd? Ik? Echt niet!" Die woorden bezigde ook Berry Molenaar in zijn huiveringwekkende dagboek, opgetekend tijdens zijn opname in de afkickkliniek. Op 22-jarige leeftijd beroofde hij zichzelf van het leven. Hij staat symbool voor de verslaafde van de nieuwe eeuw. Ondanks de strijd die hij helaas zou verliezen, maakte hij zich zorgen over toekomstige lotgenoten. Hij gunt ze een inkijkje in zijn strijd en geeft ze indringende 'tips' hoe ze zijn lot kunnen ontlopen. Dit document is dan ook in alle opzichten een eyeopener, het laat ook zien dat wat Berry is overkomen elk gezin kan treffen. De ouders die aan het woord komen, een jongeman die aan de drugsdood is ontsnapt, een psychologe en een burgemeester, ze belichamen de problematiek rond de steeds groeiende drugsvlek in Nederland. Het boek leest als een handleiding, die niet vertelt hoe het moet, maar die wel de voetangels en klemmen laat zien waar je als ouder van een drugsverslaafd kind mee te maken krijgt. Zo veel meer ouders van ontwrichte gezinnen strijden en lijden in stilte en zouden graag begrepen worden en steun ontvangen van lotgenoten. Maar het delen van privé problemen maakt kwetsbaar, vraagt moed. Net zoals er moed voor nodig is je kind aan te spreken en desnoods een drugstest af te nemen als je signalen krijgt dat er misschien drugs in het spel zijn. Maar die moed kan wel levens redden. Moge dit boek drempels wegnemen en bijdragen aan maatschappelijke bewustwording. (Bol.com)

 

ISBN 9789491625022

 

Terug naar welkom