MDMA

 

Gebruiksvormen

MDMA wordt meestal gebruikt in tabletvorm. Tabletten die een combinatie van MDMA en andere stoffen als amfetamine bevatten worden ook ecstasy genoemd, maar het euforische effect wordt veroorzaakt door MDMA. In de jaren negentig kwamen ook wel tabletten op de markt die schadelijke stoffen bevatten, maar tegenwoordig bestaan de meeste tabletten die bij de testservices worden getest enkel uit MDMA en bindmiddelen. De hoeveelheid werkzame stof varieert van 40 tot 195 milligram per tablet, met een gemiddelde van 80 milligram.

De stof is tegenwoordig vooral populair als zuiver poeder of kristal, waarbij de gebruikers zelf bepalen of en in welke mate ze het middel met andere stoffen, zoals speed, willen combineren.

Wanneer MDMA wordt gecombineerd met LSD noemt men dit "candy flipping". Hoewel die term bedacht is door de recreatieve gebruikers werd deze combinatie vooral veel toegepast door psychotherapeuten. Meestal wordt eerst de MDMA genomen en zo'n anderhalf tot twee uur later het psychedelicum. De MDMA zorgt hierbij voor een gemoedsgesteldheid waarmee men de psychedelische ervaring prettiger en effectiever kan beleven, waardoor ook meer psychotherapeutisch voordeel behaald kan worden.

Wanneer MDMA wordt gecombineerd met paddo's of psilocybine wordt dit "hippie flipping" genoemd. Ook stoffen als ketamine, 2C-B en GHB worden op vergelijkbare wijze met MDMA gecombineerd.

 

Werking en bijwerkingen

MDMA zorgt er onder andere voor dat de neurotransmitter serotonine in de hersenen tijdelijk sterk verhoogd wordt afgegeven. Vervolgens vindt er heropname van serotonine plaats, waarvan een deel wordt afgebroken. Als de MDMA nog steeds actief is in het lichaam zal deze serotonine vrij snel opnieuw afgegeven worden. Na MDMA-gebruik (hetgeen o.a. in XTC voorkomt), is de serotoninevoorraad, opgeslagen in de hersenen, behoorlijk geslonken - bij regelmatig gebruik in korte tijd wordt deze zelfs in haar geheel verbruikt, omdat serotonine niet snel aangemaakt wordt. Men ziet dan ook dat men dan last kan krijgen van depressies na het gebruik van XTC.

Daarnaast blokkeert het de heropname van de neurotransmitters noradrenaline en (in mindere mate) dopamine. Hierdoor veroorzaakt het een uitermate sterke stemming van vrolijkheid en activiteit. Verder heeft de gebruiker vaak een sterk verliefd gevoel en een sterke emotionele binding met andere gebruikers, hetgeen regelmatig leidt tot romantische en/of sensuele escapades. MDMA verhoogt het prestatievermogen en het libido (echter, het krijgen van een erectie gaat vaak moeilijk en er is een vermindering van het vermogen tot het bereiken van een orgasme). Daarnaast onderdrukt het gevoelens van honger, dorst en vermoeidheid. Tevens gaat de lichaamstemperatuur omhoog; afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals buitentemperatuur en de mate van activiteit van de gebruiker gaat het dan om een paar tienden tot ťťn of twee graden Celsius.

Er kunnen ook meer negatieve bijverschijnselen optreden zoals hartkloppingen, gevoelens van onbehagen en angstgevoelens.

Een 'bad trip' komt bij gebruik van MDMA zelden voor, en gebruik van MDMA vergt dan ook minder voorbereiding dan bij de psychedelica (LSD, DMT, paddo's etc.). Mocht iemand toch in paniek raken, dan is een zoet drankje en frisse lucht in combinatie met steun van mensen waar de gebruiker zich prettig bij voelt genoeg om de gebruiker tot rust te brengen. De gemiddelde MDMA-ervaring duurt tussen de 2 en 6 uur. Wat betreft eventuele hallucinaties: het is mogelijk, hoewel niet zeer aannemelijk, dat gebruikers zonder het te weten andere stoffen, zoals LSD of MDA binnen hebben gekregen. Verder zijn er aanwijzingen dat ongeveer 7% van de MDMA in het lichaam wordt omgezet in MDA. Bij een standaarddosering zou dit geen verschil uitmaken, maar bij hogere doseringen wellicht wel.

De verhoogde heropname van serotonine, die deel uitmaakt van het werkingsprincipe van MDMA, treedt ook bij veel andere medicijnen en illegale drugs op. Die andere stoffen bewerkstelligen echter niet de diepe gevoelens van empathie die zo kenmerkend zijn voor MDMA.

Overdosering met MDMA kan dodelijk zijn. MDMA geeft dan, onder andere, aanleiding tot hyperthermie (verhoogde lichaamstemperatuur), verschijnselen die overlappen met het serotoninesyndroom en het uitvallen van verschillende organen. Deze effecten zijn een direct gevolg van de MDMA. Een 53-jarige Amerikaanse psychiater die in de gevangenis zat, pleegde zelfmoord met MDMA. Hij had een afscheidsbrief op zak. Inmiddels zijn vele gevallen van een dodelijke MDMA-overdosis gemeld. Een hoge omgevingstemperatuur, uitdroging en het gelijktijdig gebruik van andere drugs of alcohol versterken de toxische effecten van MDMA.

Welke dosis dodelijk, of omgekeerd welke dosis veilig is, valt niet goed te voorspellen, omdat met MDMA officiŽle toxiciteitstudies nooit zijn uitgevoerd, en gegevens over de giftigheid bij dieren niet goed te vertalen zijn naar de situatie bij de mens.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat men niet weet hoeveel MDMA er nou eigenlijk in zijn/haar pilletje zit. Op basis van onderzoek bij ratten wordt verondersteld dat inname van 2-3 tabletten al tot schadelijke gevolgen voor de hersenen leidt.

Op langere termijn, bij regelmatig gebruik, zou ecstasy negatieve effecten kunnen hebben zoals depressie, psychoses en lever- en/of nierbeschadigingen, maar hierover zijn nog geen wetenschappelijke gegevens beschikbaar. Er gaan geruchten dat het tot blijvende hersenbeschadiging kan leiden, en daarbij het leervermogen en geheugen kan aantasten, maar resultaten van onderzoeken op dit gebied zijn schaars en spreken elkaar vaak tegen.

 

Prijs

De prijs van een XTC-tablet varieert sterk. Hoe dichter bij de bron, hoe goedkoper het XTC-tablet is. Dicht bij de bron zal een tablet ongeveer 40 tot 70 eurocent kosten. Als iemand een tablet op straat koopt, zal de prijs voor een tablet variŽren tussen de 2 en 5 euro. Vaak is het mogelijk om 3 tot 4 tabletten voor 10 euro te kopen. (Deze informatie komt van Wikipedia)

 

Ook MDMA-poeder wordt de laatste jaren steeds meer gezien op de drugsmarkt. Gebruikers nemen kleine Ďlikjesí poeder en bouwen zo langzaam hun dosis op, of ze slikken het poeder in een capsule of in een vloeitje gerold (MDMA bommetje). Soms lossen gebruikers een dosis poeder op in hun drankje. MDMA-poeder wordt ook wel eens gesnoven en (zelden) gerookt.

Een XTC-pil (als die alleen MDMA als werkzame stof bevat) en zuiver MDMA-poeder zijn dus twee verschillende verschijningsvormen van dezelfde drug! De dosis MDMA in pillen erg variŽren (sommige pillen bevatten bijna niets en andere drie keer een normale dosis). (Unity.nl)

 

Terug naar drugs in Nijkerk